Sunday, 30 June 2013

TIPS BERNIAGA DARIPADA BAHARUDDIN MOHAMED

Petang ni sambil-sambil update FB & Blog dengan product info & TLC info, tiba2 teringat dan pernah terdengar good business is networking business, but i'm not sure about this so i google to get more info

bila searched to terjumpa blogger ni "Baharurddin Mohamed" maybe ramai yang kenal or maybe beliau  one of the famous people in Malaysia, but honestly i never heard but when i went through his blog, it was really nice & thoughtful especially for a person like me yg dah lama minat business tapi tak tau macam mana nak mula.. sebab my family bukan business background tapi Arwah atuk saya kalau tak salah memang seorang businessman (one of richman juga la) so i believe if i make a move eventho it is very hard for me..insyallah mesti i akan berjaya

ok back to En Baharuddin ni, rupa2nya beliau orang Muar...sama tempat kelahiranan terus la i baca mengenai beliau.. beliau ada stated kan tips berniaga kalau tak salah seratus lebih list dia... very useful untuk orang macam i ni, yg baru nak berjinak nak melangkah jadi business woman.. apa2 pun kalau kita tak setuju (mungkin) one or two statement given by him that is always a thought from a human being, u tak nak terima u must have a reason why u choose not to agree with but do not blame, sebab beliau dah berjaya dah pun... in fact u can use that disagreement to a new fact ..see disebalik kelemahan point orang lain dimata kita that will given us an opportunity to create new opinions..betul tak? disebalik ketidak sempurnaan fakta orang lain telah jadi fakta untuk u berkong dengan orang lain... see orang yg berfikiran positif sahaja yg akan nampak apa yg saya nampak

Ok saya nak share satu tips berniaga dari beliau iaitu " NETWORK YOUR NETWORKS" ... mesti macam2 pendapatan u all and maybe ada yg tak paham... pendapat beliau ialah:-

Dalam berniaga anda perlu ramai kenalan, kenalan akan memberi anda bisnes dan peluang niaga. bantu dengan ikhlas kenalan anda dan insyaallah satu hari nanti mereka akan membantu anda dalam perniagaan. Anda boleh menambah kenalan anda dari rakan-rakan kenalan anda. bagaimana jika anda mengenali 5 orang rangkaian rakan anda, berapa ramai rakan anda sekarang?. sekarang tentu anda dapat bayangkan betapa berkesannya dan hebatnya rangkaian ini.

I believe memang nak maju nak kembangkan bisness mesti kena ada network... dari situ barula modal & untung bole bertambah, this is my opinion.. apa yg saya nampak coz last time memang i ada cuba2 buat bisnes, tapi tak kemana dan untung tak seberapa..so i stop..and when i met this business with TOP LEADERS CIRCLE i memang rasa ada harapan untuk capai impian i.. betul la tu berniaga perlu ramai kenalan, dari kenalan ni mungkin bole expand your bisnes.... 

Lagi satu yg interesting, beliau sarankan Melayu perlu berniaga, dan berniaga mula dari bawah, kita tahu selok belok.  pengalaman kan mengajar seseorang to be better person ... 

Berniaga bukan hanya sekadar mereka yang mempunyai wang dan membuka kedai untuk berjual, anda 

perlu ada ilmu. Kita perlu belajar dari bawah untuk tahu seluruh operasi perniagaannya.  Bukan itu bila kita berjaya pengalaman2 ini la kita turunkan atau kongsikan dengan network kita tadi...

LETS DO BUSINESS !!! JANGAN TERLALU SELESA.. ATAU SELESA SANGAT KAH ANDA SEKARANG!!
Post a Comment

Translate

FAMOUS LINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...